Dverg jærhøns ble godkjent under landsutstillingen i Tønsberg i 1993. Dverg jærhøns ble avlet fram av en liten gruppe oppdrettere i Østfold Rasefjærfeklubb. Trond Hansen, Johan Viker og Eliot Bjørnli sto bak dette avlsarbeidet. Hansen og Viker var kjente jærhønsoppdrettere på denne tiden. De hadde et ønske om å skape en norsk dverghøne. Dvergvarianten er en mindre variant av de gamle jærhønsene, som har blitt foredlet ved hjelp av danske landhøns dverg, moderne engelsk dvergkamphøns og senere hollandske dverghøns. De har i perioder hentet blodfornyelse fra de vanlige jærhøns, for å avle inn nye linjer og motvirke innavl.
Dverg jærhønsene er en kvikk rase som den eldre store varianten. Den har fått en egenskap man sjelden finner hos den store, det er flere som ruger og de er noe roligere av type. Dette er typisk for mange dvergvarianter. Dette er egenskaper dvergen har fått med seg fra danske landhøns dverg og hollandske dverghøns.
Dverg jærhøns passer utmerket for hobbyhønsehold i en villahage. De er livlige og blir lett fortrolige. På grunn av størrelsen er hanens volum når den galer også noe mer dempet på grunn av størrelsen passer den også godt for de som bor tettere på naboen.
Dverg jærhanen skal i følge standarden veie 800 g., og høna 700 g. Eggene er hvite, og minstevekten for rugeegg er 30 g.
Dvergvarianten er avlet fram blant Norsk Rasefjærfeforbunds oppdrettere, og har utelukkende blitt holdt for hobbyformål.
Fargevariantene for denne følger de samme som for den store. Hittil er ikke den nye gråstripete avlet fram hos dvergvarianten.