Norske jærhøns – vår eneste norske hønserase

Norske jærhøns – vår eneste norske hønserase

Brun-gul (mørk) Jærhane. Foto: J. L. Gjerstad
Brun-gul (mørk) Jærhane.
Foto: J. L. Gjerstad

Alle tamme hønseraser stammer fra bankivahøna som fortsatt lever vilt i jungelen i Asia. I dag er høns det viktigste, og mest tallrike husdyret i verden. Høns gir oss egg og kjøtt, dette er mat som er spesielt rik på proteiner.

Høns kom til Norge for omtrent to tusen år siden. Våre forfedre reiste og handlet med mennesker i andre land, langt tilbake i tid. Husdyrene våre har kommet med mennesker som enten har vandret inn i Norge, eller som har handlet med de som bodde her fra tidligere.

Høns har i vår historie betydd mye for vår kultur og historiefortelling. I norrøn mytologi fortelles det om at tre haner galer i hver sin verden, og varsler æsene (gudene) om at undergangen er nær. Gullinkambe, den gylne hanen med gullkam vekker Odins helter. En sotrødhane galer og vekker de døde i Hel sitt rike. Den røde hanen Fjaler galer hos jotnene.

Til tross en to tusen år lang historie i Norge, så finnes det i dag kun én eneste norsk hønserase – jærhøns. I dag er jærhøns utryddingstruet fordi det er så få avlsdyr igjen av rasen.

Dverg jærhane. Foto: J. L. Gjerstad
Dverg jærhanen hevder sitt territorie og galer for å advare andre rivaler at her holder hans høneflokk til!
Foto: J. L. Gjerstad

Hvor kom den fra? Hvorfor heter rasen jærhøns? Hva skjer med den i dag? Hvorfor er den så spesiell at vi mener at vi må ta vare på den for framtida?
– Dette er noen av temaene denne utstillingen vil fortelle om.

Utstillingen er laget av Jonas Løvaas Gjerstad, med støtte fra Norsk genressurssenter og Norsk Rasefjærfeforbund.