Norske landhøns på Jæren – begynnelsen på en rase

Norske landhøns på Jæren – begynnelsen på en rase

Om hønseholdet på Jæren i 1906 beskrives det at nesten hver eneste gårdbruker og husmann har 6-8 høns, enkelte gårdbrukere helt opp til 20-30. Det er hovedsakelig såkalte landhøns, men det forekommer også blandinger, særlig med italiener. Landhønene verper godt, enkelte har lagt helt opp til 110 egg i strekk.

Hønsene går fritt det meste av året, og på sommeren og høsten er det mange som slipper å gi hønsene mat ved siden av det de finner ute selv. Eggene er som oftest små, og i de fleste tilfeller blir eggene byttet med varer fra landhandleren.

Til jul er prisen kr. 1,20 per snes (20 egg), om våren og sommeren kr. 0,50-0,60. En bondekone som hadde holdt regnskap over sine 20 høns, mente at hun satt igjen med et overskudd på kr. 4,00 per høne.

Det første kjente foto av «Jæderhøns» (1906)
Det første kjente fotoet der navnet «Jæderhøns» dukker opp (1906).

Hvor viktig hønsene var for enkelte kan illustreres i et sitat fra en husmann:
”æg vil ikje selja hønsaa for naagen pris, hadde mei kje hadt hønsaa, tenkje æg me hadde svolte i hæl”.

I 1906 publiseres det første bildet av en hane og tre høner under navnet ”Jæderhøns”. Ut ifra svart-hvitt fotoet er det lett å kjenne igjen fargetegningene på hønene, de ser ut som de vi kjenner som jærhøns i dag. Hanen derimot er annerledes, han har som beskrivelsene for de ”agerhønefargede”, gyllent hals- og sadlbeheng, mørk hale, men brystet er spettete eller tverrstripet.

I 1913 skrives det fra foreningens underavdeling ”Jæderens Hønseavlsforening”, at avlsstasjonen for jærhøns ennå ikke er kommet i stand. Det skyldes blant annet at Karl Haaland på den tiden, ikke hadde funnet stamdyr han var tilfreds med.